Označování alergenů

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12. 2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:
EU - 1169/2011 čl. 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb.
 
Vedle jídelního lístku je seznam 14 hlavních potencionálních alergenů s označením čísla. Na jídelním lístku je u vyrobeného pokrmu označen alergen číslem.   
 
Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
 
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1) Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich

Další informace